Hoe wij reizen

De essentie van reizen, menen wij, is de vreugde van de ontdekking, of dat nu ontzagwekkende bergen zijn, een kleurrijke religie, de persoon die je zojuist ontmoette op een terrasje of het bevrijde gevoel in jezelf dat je  thuis nooit had. Reizen is ontdekken, te weten te komen, versteld staan, leren en genieten, en terugkomen met een nieuw perspectief.

De reizen die we aanbieden zijn gebaseerd op de manier waarop we zelf reizen. Om thuis te komen met de verrijkende ervaringen die reizen kan bieden, is een flexibele instellling nodig. We menen dat het weinig zin heeft om op reis te gaan als u vanaf het verlaten van de voordeur rot het moment dat u deze weer doorgaat hetzelfde comfort, dezelfde voeding en levensstijl verwacht als u thuis gewend bent. Het draait allemaal om het hebben van een open geest en het aangaan van de ervaring.

JTT's idee van reizen kan daarnaast worden samengevat met de woorden: authentiek, niet-intrusief en verantwoordelijk. We bieden reizen die spannend en verrijkend zijn, soms doorspekt met avontuur en sportieve uitdagingen, maar altijd met oog voor de fascinerende natuur en cultuur ter plaatse, zonder deze als een consumptie-artikel te bejegenen. We zetten ons serieus in voor verantwoord en milieuvriendelijk toerisme, en proberen nieuwe projecten, zoals Shyok River Lodge in Ladakh, op een zo duurzaam mogelijke wijze te ontwikkelen. We werken met lokale gemeenschappen waar we kunnen, zodat deze kunnen profiteren van onze (uw) aanwezigheid. En we laten nergens gebruikte mineraalwater-flessen achter.


Wie is wie

Jan Knaapen heeft gereisd door India en Bhutan sinds 1988. Het merendeel van deze reizen speelden zich af in de Indiase en de Bhutanese Himalaya, vooral te voet en te paard. Vanaf 2009 woont hij daar ook, eerst in India, daarna in Bhutan en nu weer in India. Na vijftien jaar van reizen organiseren en leiden (en daarnaast een baan in het landschapsecologisch onderzoek), nam hij in 2000 de pen en camera ter hand. Dit heeft geresulteerd in een groot aantal artikelen over avontuurlijke (en soms niet zo avontuurlijke) reizen in India en elders, en een Nederlandstalige reisgids over trekking in Ladakh. Tien jaar later is hij weer terug bij de reisorganisatie, nog steeds gericht op het meest fascinerende deel van Azië: de Himalaya.


Suchie Dutta-Knaapen is een freelance copy editor en tekstschrijver die na een ontmoeting met een Himalaya-verslaafde Nederlander moeiteloos de overstap maakte naar de kaleidoscopische wereld van het reizen. Het was liefde op het eerste gezicht, met twee onderwerpen: haar toekomstige echtgenoot en de betoverende Himalaya. Sindsdien is haar leven aanmerkelijk dynamischer, regelmatig verhuizend tussen Delhi, Assam, Bhutan en Ladakh. Vandaag de dag verdeelt Suchie haar tijd tussen het verzorgen van de nieuwe reiziger in de familie, dochtertje Teesta, en het werken voor JTT.


Alle anderen

We hebben zes lokale partners met wie we reizen ontwikkelen en uitvoeren. Dit zijn geen agenten, maar partners, zowel wat betreft de verdeling van het werk als de winstdeling. Deze partnerschappen zijn gebaseerd op een jarenlange, soms ruim 20 jaar oude, samenwerking en vriendschap. Om te zeggen dat het 'vertrouwde' partners zijn, is een understatement.

En dan zijn er nog de tientallen lokale gidsen, natuurgidsen, chauffeurs, koks en paardenmannen die uiteindelijk de reis maken, en wiens inzet en enthousiasme de klanten mee naar huis nemen als mooie herinneringen. Zonder hen zou onze reizen er niet zijn. We zijn zeer kritisch op wie onze reizen begeleiden en wie onze klanten rondrijden. Onze gidsen kunnen heel verschillende achtergronden hebben, maar ze hebben allemaal een passie voor het reisbegeleiden, en een grondige kennis van de bestemmingen waarin ze werken. Aangezien ze er zijn geboren en getogen, kunnen ze uit eerste hand vertellen over de cultuur, geschiedenis en natuur, u meenemen naar hun favoriete plekken en introduceren bij  interessante locals.