Video:

Kaart:

Snel naar:

  1. Jeepreizen

  2. Treks & wandelingen


Gelegen daar waar de Indiase,
Tibetaanse en Centraal-Aziatische invloedssferen elkaar raken, lijkt Kasjmir ideaal gesitueerd om een belangrijke rol te spelen in de internationale handel. De vruchtbare grond, de ruime beschikbaarheid van water en hout, en een aangenaam, gematigd klimaat maken dat de regio in veel opzichten uitstekend voor zichzelf kan zorgen; appels, groentes, saffraan en rijst worden hier volop geproduceerd.

Maar al deze voordelen hebben ook vele externe heersers aangetrokken, met als resultaat dat Kasjmir bijna nooit in de geschiedenis werd geregeerd door Kasjmiri zelf. Zelfs vandaag de dag is het 'betwist gebied', bestuurd door India, begeerd door Pakistan en - zo lijkt het - niet helemaal zeker van wat het zelf wil. Na de opstand van de jaren negentig is het - politiek gezien - weer redelijk stabiel in de mooie vallei en hebben de Kasjmiri’s hun oude werkzaamheden weer opgepakt. Voor velen is dat het toerisme. Sinds een jaar of tien stromen de Indiase toeristen weer toe, buitenlanders volgen schoorvoetend.

Het lijkt nu een betere tijd dan ooit om te genieten van de relatieve rust van, met name, de bergen rond ‘De Vallei’. Tijdens een trektocht vanuit Pahalgam of Sonamarg heb je de bergen veelal voor jezelf. Het immer populaire Gulmarg is van oudsher een heel ander verhaal. Je vindt er een kabelbaan, kunt er skiën, etc. Maar sta uzelf ook toe om enkele dagen te genieten van boottochtjes per shikara (houten, maar zeer comfortabele roeibootjes) over het Dal Lake. U glijdt door een doolhof van kanalen, langs drijvende en niet-drijvende tuinen, en legt regelmatig aan bij een statig aangelegde Moghul Garden, bij een moskee, een winkeltje of een marktstraatje. Maar om van Dal Lake te genieten hoef je niet eens weg. Wat is er heerlijker dan op de veranda van je woonboot weg te zakken met een lekker boek en te genieten van de kleurrijke vogels en het hypnotische geluid van de peddels van de langsglijdende shikara’s,


Moghultuinen en drijvende Britse huisjes

Eén van de heersers die zijn begerige oog liet vallen op mooie vallei was Shah Jehangir (of Jahangir), Deze Moghulkeizer was oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan. Waarschijnlijk voelde hij zich nooit helemaal op zijn gemak in het broeierige Delhi, laat staan verder zuidelijk op het Indiase subcontinent dat de Moghuls veroverd hadden. Kasjmir was dichter bij huis en kwam ook vel dichter bij zijn voorstelling van het paradijs. Daarom bracht hij zijn zomers hier door onder zijn moslimbroeders en wijdde hij zich aan het omvormen van het reeds idyllische landschap naar zijn eigen smaak. Zo zijn de beroemde Moghultuinen rond het Dal Lake ontstaan.

Veel later gaven de Britten hun eigen specifieke invulling aan een soortgelijk verlangen. Om aan de zomerse hitte in Delhi te ontsnappen verhuisden ze jaarlijks gedurende enkele maanden naar ‘hill stations’ als Shimla, in de voetheuvels van de Himalaya. Op dat moment was het de Britten niet toegestaan om in het eveneens relatief koele Kasjmir eigen land te bezitten. Kasjmir was namelijk geen onderdeel van (Brits-)India, maar was een onafhankelijke 'prinsdom'. Inventief als altijd, ontworpen de Engelsen drijvende huisjes voor hun zomervakantie. Zo ontstonden de karakteristieke Kasjmiri houseboats met (oorspronkelijk) een spits dak en vormgegeven in de klassieke Victoriaans ‘cottage’ stijl.


Hoog in de Himalaya

Nauwelijks beroerd door invloeden van Moghuls of Britten, blijven de bergen van Kasjmir wat ze altijd geweest zijn: groen en op veel plaatsen zwaar bebost, maar verrassend ruig, gekarteld en ontoegankelijk op grotere hoogtes. Het contrast met de altijd groene vallei is opvallend, zo niet schokken. Voor serieus bergklimwerk en hooggebergte-trekking hoef je niet naar Pakistan of Nepal, want de Great Himalayan Range ligt in de achtertuin van Kasjmir.

Voor degenen die geen touwen en pikhouwelen nodig hebben om van de bergen te kunnen genieten, is er een keur aan hooggelegen paden, die je brengen naar bloeiende bergweiden – een gewild decor in Hindifilms - geïsoleerde gehuchten met vriendelijke bevolking en fotogenieke uitzichten vanaf hoge passen. Sommige van deze passen leiden naar een totaal andere wereld, namelijk Ladakh. Bij onze treks in de jaren tachtig en begin jaren negentig staken we deze passen jaarlijks over, want deze treks behoren tot de meest lonende tochten in de hele Himalaya. Waarom niet weer opnieuw?

 

Kasjmir

JAN Treks & Travels

Reizen die je bijblijven

HOMEhttp://jantreksandtravels.com
LADAKHLadakhEN.html
KULLU & SPITIKullu%26SpitiNL.html
KASJMIR
KONTAKTmailto:info@jantreksandtravels.com?subject=Informatieverzoek
SIKKIMSikkimNL.html
BHUTANBhutanEN.html
NO-INDIANE-IndiaEN.html
SHYOK RIVER LODGEWelcomeSRL.html
NEPALNepalNL.html