Kullu & Spiti

HOMEhttp://jantreksandtravels.com
LADAKHLadakhEN.html
KULLU & SPITI
KASJMIRKashmirNL.html
KONTAKTmailto:info@jantreksandtravels.com?subject=Informatieverzoek
SIKKIMSikkimNL.html
BHUTANBhutanEN.html
NO-INDIANE-IndiaEN.html
SHYOK RIVER LODGEWelcomeSRL.html
NEPALNepalNL.html

JAN Treks & Travels

Reizen die je bijblijven

 

Video:

Map:

De Indiase deelstaat Himachal
Pradesh omvat een breed skala aan berglandschappen. Vanuit de voetheuvels van de Himalaya kun je reizen naar de vele ‘hill stations’, verborgen tussen diep-groene naaldbossen, zoals Kangra, Manali en Shimla, de voormalige zomerresidentie van de Britse Raj. Wie wil kan - te voet - verder richting alpiene herdersweiden en de hoogste toppen van de machtige Himalaya Range zel, zonder daarbij de deelstaat te verlaten.

In vroeger tijden was dit gebied een conglomeraat van kleine koninkrijken, zoals Kangra, Chamba en Kullu. U passeert een aantal van deze vroegere koninkrijken als u per jeep naar Ladakh reist, aan de andere kant van de Himalaya. Veel reizigers doen dat, maar realiseren zich niet altijd dat er ook hier veel te zien valt. Vooral in het winterhalfjaar zijn deze gebieden een zeer aangename bestemming. Ze bieden een grote rijkdom aan culturele diversiteit met zowel hindoeïstische als boeddhistische bezienswaardigheden en bedevaartsplaatsen. Bovendien bieden zij een skala aan trekkingmogelijkheden, in het algemeen minder zwaar dan het gros van de trektochten in Ladakh, omdat de routes hier zelden boven de 4000 meter uitkomen.

De oostelijke delen van de staat, de districten Lahul en Spiti, flankeren de Himalayaketen. Lahul is een populair vertrekpunt voor tochten naar Zanskar en Ladakh. De minder bezochte regio Spiti ligt feitelijk aan de andere kant van 's werelds hoogste bergketen en maakt daarom deel uit van het Trans-Himalayagebied.


Volg de saddhu's en herders

De beboste hellingen van de Kullu vallei bieden een uitstekend uitgangspunt voor middelhoge en middelzware tochten. Het is een waar genot om door de imposante bossen omhoog te trekken naar de bloeiende bergweiden. U zult het pad delen met herders en sadhu’s. Deze laatsten zijn 'heilige mannen' - hindoe-asceten - die naar de bergen komen om te mediteren en om heilige schrijnen, tempels en de oorsprong van rivieren te bezoeken. De bergweiden zijn het domein van de Gaddi’s. Deze herders leiden een zwervend bestaan. Zij brengen hun kuddes schapen naar de bergweiden zodra de sneeuw smelt en keren vervolgens terug naar een geïsoleerde bestaan ​in hun veelal afgelegen dorpen.

Vaker wel dan niet maakt de majestueuze achtergrond van Himalayagletsjers het beeld perfect. En, wellicht verrassend, zult u op een gemiddelde zomerdag op de meeste van deze hoge weides niet veel trekkers zien, meestal zelfs geen. Als gevolg van aanleg van nieuwe wegen zijn sommige afgelegen plaatsen toegankelijker geworden, wat niet altijd bevorderlijk is voor hun charme. Maar deze ontwikkeling biedt ook nieuwe mogelijkheden voor minder lange tochten. We hebben recent enkele nieuwe routes ontdekt, die u niet zullen teleurstellen.


Shangri-La

Als er ooit een echte Shangri-La was of is dan is het Spiti. In India is dit het meest eenvoudige over de weg te bereiken gebied met een ‘Tibetaanse’ cultuur. U zult versteld staan van de wijze waarop de Spitianen zich hebben weten aan te passen aan hun barre omgeving, en van hun kleurrijke boeddhistische cultuur. Hoogtepunt van dat laatste is Tabo Gompa, de oudste boeddhistische tempel van het westelijke Tibetaanse cultuurgebeid (incl. Ladakh). Niet voor niets heeft de Dalai Lama zich ooit laten ontvallen dat hij zich hier wil terugtrekken na zijn ‘pensionering.’

Spiti is gelegen in een grote meander van de machtige Himalayaketen – aan de droge noordelijke kant - en is altijd beter ontsloten geweest richting aan Tibet dan aan India, en daarom ook veel meer beïnvloed door deze oostelijke buur. In de zomer kan het vanuit het nabijgelegen Manali benaderd worden door het oversteken van twee hoge passen, waaronder de 4550 meter hoge Kunzum La. Deze pas fungeert vanouds als de toegangspoort tot het Tibetaanse culturele domein. Maar ook buiten het zomerseizoen, wanneer de Kunzum La wegens sneeuwval gesloten is, kan Spiti bereikt worden over een weg die de Sutlej volgt vanaf Shimla. Deze machtige rivier heeft namelijk als enige van de grote rivieren die op het Tibetaanse plateau ontspringen een doorbraak in de Himalayaketen weten te forceren.


Trekking op grote hoogte

Spiti biedt prachtige mogelijkheden voor wandelen en trekking op grote hoogte. Je kunt korte wandelingen maken, maar ook dagwandelingen, waarbij je loopt van het ene gehucht naar het volgende. Spiti heeft een aantal van de hoogste permanent bewoonde dorpen in de wereld. De dorpelingen van Komik slagen er zelfs in om gerst te laten groeien op 4500 meter hoogte. De uitzichten vanaf deze hoogte zijn fenomenaal. Je kunt ook kiezen voor een serieuze, pittige, maar ook zeer afwisselende meerdaagse tocht, waarbij je vergletsjerde passen van boven de 5000 meter oversteekt. Vooral de treks van Kinnaur of Kullu naar Spiti zijn heel bijzonder: omdat je hierbij de Great Himalayan Range oversteekt, loop je letterlijk van de ene wereld naar de andere. Zowel het landschap als de cultuur veranderen drastisch als je afdaalt van een van de Himalayapassen naar de enorme uitgestrektheid van het Tibetaanse Plateau.

 
Snel naar:
Jeepreizen
Treks & wandelingen
Kullu%26Spiti-toursNL.htmlhttp://www.jantreksandtravels.com/Kullu&Spiti-toursNL.html#widget6-framehttp://www.jantreksandtravels.com/Kullu&Spiti-toursNL.html#widget6-frameshapeimage_11_link_0shapeimage_11_link_1shapeimage_11_link_2