Nepal

HOMEhttp://jantreksandtravels.com
LADAKHLadakhEN.html
KULLU & SPITIKullu%26SpitiNL.html
KASJMIRKashmirNL.html
KONTAKTmailto:info@jantreksandtravels.com?subject=Informatieverzoek
SIKKIMSikkimNL.html
BHUTANBhutanEN.html
NO-INDIANE-IndiaEN.html
SHYOK RIVER LODGEWelcomeSRL.html
NEPAL

JAN Treks & Travels

Reizen die je bijblijven

 

Snel naar:

  1. Jeep tours

  2. Treks

  3. Wildlife tours

Kaart:
Nepal heeft geen introductie nodig. Voor velen is het synoniem met de Himalaya, en hoewel er een heleboel Himalaya buiten Nepal ligt, is dit niet verwonderlijk. Want er valt heel veel te verkennen, trekken en klimmen in dit land, vier maal zo groot als Nederland en in het trotse bezit van acht van de tien hoogste bergen ter wereld.

Hoewel we treks en reizen kunnen organiseren in heel Nepal, met inbegrip van grensoverschrij-dende reizen naar Tibet, richten we ons voorlopig wat de trektochten betreft op twee gebieden. In het oostelijk deel van Nepal, relatief gemakkelijk bereikbaar vanaf Kathmandu, bieden we middel-zware en lichte treks waarop u zonder adembenemend hoog te gaan hele fraaie uitzichten op de Himalayatoppen krijgt. Voor langere, hogere en meer inspannende tochten richten we ons op Dolpo en Mustang, twee Himalaya-gebieden die onovertroffen zijn in termen van afgelegenheid en woeste berglandschappen, en waar de bevolking met recht 'Tibetaanse' genoemd mag worden.

Voor degenen die van het hooggebergte willen genieten, maar die niet in staat zijn tot meerdaagse tochten bieden wij wandelreizen waarop je rondreist met de auto en verblijft in goede hotels of lodges, maar overdag wandelingen maakt voorbij het asfalt. Op deze reizen maakt u wellicht ook een tweedaagse 'minitrek' met een overnachting in tenten of in een in lodge langs de route. Deze formule geeft u maximale flexibiliteit want afzonderlijke deelnemers aan een reis zijn vrij om van dag tot dag te beslissen of ze deelnemen aan de wandelingen of niet.

Onze natuurreizen in Nepal richten op het zuiden, de zogenaamde Terai, in combinatie met aangrenzende gebieden in India.


Dolpo and Mustang

“Het land achter de Himalaya” 'is wat men het noemde. Er was weinig bekend over dit verborgen gebied tot Christoph von Furer’s bezoek in 1962 en zijn rapportage over de handel in de Trans Himalaya-regio in zijn boek "Himalaya Traders." Later, ongeveer 38 jaar geleden, bezochten Peter Matthiessen (auteur van de sneeuwluipaard) en zoöloog George Schaller de Inner Dolpo-regio. In de jaren '70 en de jaren '80 werd heel selectief toegang verland aan onderzoekers, maar afgezien daarvan was de hele regio van Dolpo in die tijd verboden voor buitenlanders.
Vooral het zogenaamde Inner Dolpo, het gebied rondom Shey Gompa,
heeft altijd tot de verbeelding gesproken van mensen in de westerse wereld. Phillip Sturgeon, een 75-jarige Amerikaan, zegt in zijn reisverslag "Himalaya Echoes" in 1992 over Inner Dolpo als "Als er een Shangri La is, is het Inner Dolpo." De westerse interesse werd verder aangewakkerd door de speelfilm “Caravan-Himalaya," geregisseerd en geproduceerd door Eric Valli. De Oscar-genomineerde film bracht het betoverende landschap en het leven in Dolpo wereldwijd onder de aandacht. Shey Gompa ligt achter de zogenaamde ‘kristallen berg.’ Het is geen gemakkelijke wandeling naar dit verstopte klosster, niet ver van de Tibetaanse grens. Er zijn verschillende hoge passen die je moet oversteken en aangezien dit onontgonnen gebied is, zijn de paden niet altijd even duidelijk.


Mustang is gemakkelijker te bereiken dan Dolpo. Het ligt aan het einde van een lange kloof, en er hoeven geen passes te worden overgestoken om het te bereiken. Toch heeft ook dit gebied lange tijd het voorrecht van 'splendid isolation' gehad. Tot 1992 was het eenvoudigweg niet toegestaan om daar heen te gaan.

Het sterk door Tibet beïnvloede gebied ten noorden van Kagbeni dat bekend staat als Mustang wordt door de lokale bevolking Lo genoemd. Het is een uitgestrekte en hooggelegen dal, dor en droog, en met een woestijn-achtige landschap dat vergelijkbaar is met de Tibetaanse hoogvlakte. Kenmerkend voor Mustang zijn de geërodeerde canyons en kleurrijke gelaagde zandsteenformaties. Mustang was ooit een belangrijke route voor het oversteken van de Himalaya tussen Tibet en Nepal, en veel van de oude zoutkaravanen passeerden Mustang. De architectuur, taal, cultuur en tradities zijn bijna puur Tibetaans, maar uniek in zijn eigen variant daarvan.

In mei is er het Tiri Festival dat wordt gehouden in de ommuurde stad Lo Mantang, Mustang's hoofdstad (3730m). Lo Manthang is ook de thuisbasis van de voormalige koning, Jigme Dorjee Palbar Bista. Deze verloor zijn koninklijke titel in 2008 toen Nepal een republiek werd. Maar hij staat nog steeds hoog aangeschreven bij de lokale bevolking, en bewoont met zijn familie nog steeds het koninklijk paleis gelegen in het centrum van de 'stad'.

De Tiji Festival is een van de meest belangrijke en kleurrijke festivals in deze hele regio. Het festival biedt een driedaags ritueel, dat bekend staat als het 'najagen van demonen'. Monniken gehuld in kleurrijke kostuums en maskers verbeelden het verhaal van Dorje Jono die tegen zijn demonische vader moest bevechten om te voorkomen dat het Koninkrijk Mustang uiteen zou vallen. Daarnaast zijn er ook opvoeringen van scènes uit het leven
van Padmasambhava, de grote verbreider van het Boeddhisme in de Himalaya, en andere die typisch zijn voor deze zogenaamde cham dansen. Het festival wordt jaarlijks gehouden in het begin van de lente. Zoals de lente de vernieuwing van het leven symboliseert, gaat dit festival ook over hoop, heropleving en herbevestiging van het leven.


Elders in Nepal

Het lijkt een ondoenlijke taak om te proberen de andere regio's van Nepal te beschrijven, zowel cultureel als qua natuur, want er is zoveel diversiteit in dit land. We zullen het niet eens proberen. En aangezien we ook niet pretenderen reizen aan te bieden in heel Nepal, maar alleen in geselecteerde gebieden, mogen we hiervoor wellicht verontschuldigd worden. Maar geleidelijk aan zullen we het aantal reizen en regio's uitbreiden, dus checkt u onze website regelmatig voor toevoegingen.