HOMEhttp://jantreksandtravels.com
LADAKHLadakhEN.html
KULLU & SPITIKullu%26SpitiNL.html
KASJMIRKashmirNL.html
KONTAKTmailto:info@jantreksandtravels.com?subject=Informatieverzoek
SIKKIM
BHUTANBhutanEN.html
NO-INDIANE-IndiaEN.html
SHYOK RIVER LODGEWelcomeSRL.html
NEPALNepalNL.html

JAN Treks & Travels

Reizen die je bijblijven

 
Sikkim en het aangrenzende
Darjeeling hebben heel veel te bieden aan liefhebbers van de bergen, boeddhistische cultuur en aan trekkers. De is daarnaast de meest biodiverse deelstaat van India (wellicht op Arunachal Pradesh na). In de bossen groeien alleen al 500 soorten wilde orchideeën. Darjeeling, de voormalige zomerhoofdstad van Brits-Indië, heeft een unieke ‘old-world charm’ en vele hotelkamers hebben prachtige uitzichten op de bergen.  Het naburige Sikkim – waarvan het in het verleden deel uitmaakte – biedt een schat aan culturele en natuurlijke diversiteit. Tot 1974 was het een onafhankelijk koninkrijk, maar nu is het een onderdeel van India. Er wonen mensen met zeer verschillende culturele en etnische achtergronden. Velen komen oorspronkelijk uit Nepal, Tibet of Bhutan, zoals de Bhutias, die vier eeuwen geleden het boeddhisme hiernaartoe brachten. Dankzij hen kan Sikkim tegenwoordig bogen op vele kleurrijke ‘gompas’ - boeddhistische kloosters – en boeddhistische festivals (tsechus), waarbij monniken verkleed als ‘goden’, demonen en hemelse wezens het succesverhaal heropvoeren van de verbreiding van het boeddhisme over de Himalaya’s tijdens de vroege middeleeuwen.  De Lepcha’s, de meest oorspronkelojke bewoners van Sikkim, waren tot recent een volk van animistische bosbewoners. Zij hebben een unieke cultuur en de overheid van Sikkim is er op uit om deze zo veel mogelijk in stand te houden.


Treks op elk niveau

De bergen van Sikkim variëren in hoogte van 200 tot 8586 meter, zodat wandelaars en trekkers  kunnen kiezen uit lage jungletreks, treks van dorp tot dorp in het middelgebergte (of van gompa naar gompa, de zogenaamde monastic treks), dagwandelingen vanuit verblijf in ‘home-stays’ en tot slot trekkings op grote hoogte, waarbij je oog in oog komt te staan met enkele van de hoogste bergtoppen van de Himalaya. In het westen van Darjeeling District en Sikkim leiden relatief makkelijke treks naar spectaculaire uitzichten op de Kangchenjunga, op de grens met Nepal en met 8586 m de de op twee na hoogste berg in de wereld, maar ook op de Everest en andere achtuizenders in Nepal. In het voorjaar, vooral de maand april, loop je dan ook nog eens door bossen van bloeiende rododendronbomen, voor velen reden genoeg om naar Sikkim te komen.


Groene regering

Trekking en andere vormen van milieuvriendelijk toerisme worden van harte ondersteund door de overheid van Sikkim. Deze heeft inmiddels een gedegen reputatie opgebouwd met betrekking tot beleid en konkrete maatregelen gericht op duurzaam toerisme. Maar niet alleen het toerisme wordt onder de loep genomen. ook op andere terreinen probeert Sikkim haar natuurlijk kapitaal als basis te gebruiken voor de economie, zonder deze aan te tasten. Gezondheid van mens en milieu heeft hoge prioriteit.

Zo is roken in het openbaar verboden in de hele deelstaat en is het voetgangersgebied in het centrum van Gangtok (de hoofdstad van Sikkim) wellicht de schoonste openbare ruimte in India. Zowel commerciële boskap als het weiden van vee in het bos - elders in de Himalaya een belangrijke oorzaak van ontbossing - zijn verboden. In plaats daarvan krijgen de boeren hulp bij de aanleg van weides met afrastering. De vele spectacualire orchideeën die in de jungle groeien, mogen niet meer geplukt worden, maar worden sinds kort in - met Nederlandse hulp ontwikkelde - kwekerijen vermenigvuldigd voor de export. Kortom: Sikkim is niet alleen groen en kleurrijk van zichzelf, maar probeert het nog lange tijd te blijven.

 

Sikkim

Video:
Kaart: